Din 19 februarie, ai Cafeaua Infinitului la Teo`s Cafe!

„Eu aș vrea să creez așa cum respir. Eu nu creez păsări, ci zboruri.”

Asta spunea Constantin Brâncuși, unul dintre cei mai mari artiști români din istorie și unul dintre artiștii noștri preferați, care continuă să ne inspire atât prin viața lui, dar mai ales prin operele de artă pe care le-a lăsat moștenire umanității. Și la fel ca Brâncuși, ne place și nouă să creăm așa cum respirăm. Să nu creăm doar cafea, ci experiența de a descoperi și de a savura gustul cafelei, energia pe care ne-o dă și zâmbetul pe care ni-l aduce, alături de acea stare de bine. De 10 ani de când există Teo`s Cafe, suntem atât de pasionați de arta cafelei, încât respirăm cafea și tot ce aduce ea bun în viața noastră: gust, aromă, energie, relaxare, amintiri, oameni.

Și pentru că pe 19 februarie 2020 Constantin Brâncuși ar fi împlinit 144 de ani, am zis că este momentul perfect să îi aducem un omagiu, așa cum știm noi cel mai bine. Nu cu muzică sau rime, ci cu artă și cafea. Așa a luat naștere Cafeaua Infinitului, campania în care am creat acest sticker tematic, care să te însoțească în fiecare zi și să îți aducă acel strop de inspirație specific cafelei noastre și creativității lui Brâncuși. Îl găsești în orice Coffee Shop Teo`s Cafe din Iași și Cluj-Napoca, începând cu 19 februarie.

Trebuie să îți mai aducem aminte să faci și tu artă, la rândul tău, în social media, cu stickerul și cafeaua? Așa, ca să se înalțe cât mai sus Cafeaua Infinitului!

Cum a apărut Coloana Infinitului?

Ok, ți-am zis cum a luat naștere Cafeaua Infinitului de la Teo`s Cafe, în memoria lui Brâncuși. A venit momentul să îți povestim și câte ceva despre Coloana Infinitului, opera de artă care ne-a inspirat și care este, poate, cea mai reprezentativă operă semnată de Constantin Brâncuși. Așa că toarnă-ți o cafea, așază-te la masă (a tăcerii sau nu) și află cum s-a înălțat Coloana Infinitului!

Ei bine, așa cum au luat naștere multe dintre operele și poveștile legate de Brâncuși, și Coloana Infinitului se datorează… tot unei femei frumoase și puternice. Singura diferență este că ea nu a fost una dintre „infinitele” iubiri ale lui Brâncuși. Este vorba de Arethia Tătărescu, soția prim-ministrului României de la acea vreme, Gheorghe Tătărescu. Arethia era Președinta Ligii Naționale a Femeilor și o mare susținătoare a artei și a tradițiilor populare gorjene, fiind implicată în unele dintre cele mai importante expoziții și proiecte de reabilitare sau restaurare.

În 1937, Arethia trimite o scrisoare oficială către Primăria Târgu Jiu, prin care își exprimă intenția de a comanda câteva opere de artă create de Brâncuși, pe care le va plăti ea, în numele Ligii și pe care le va dona orașului Târgu Jiu, ca o recunoștință adusă ostașilor români care au murit în Primul Război Mondial. Brâncuși este încântat de idee și acceptă comanda, dar refuză plata, contribuind astfel și el la donarea operelor către orașul Târgu Jiu.

Un an mai târziu, a fost inaugurat ansamblul sculptural Constantin Brâncuși din Târgu Jiu, care conține:

  • Masa tăcerii – care reprezintă masa dinaintea bătăliei la care urmau să participe ostașii români. Scaunele au formă de clepsidră și sunt în număr de 12, simbolizând numărul apostolilor;
  • Poarta sărutului – realizat în forma unui arc de triumf în care sărutul are semnificația unirii, iar cei 8 stâlpi reprezintă cele 8 regiuni care au format România Mare;
  • Coloana infinitului – numită și „Coloana fără sfârșit” sau „Coloana sacrificiului infinit” dat de eroii români căzuți pentru întregirea neamului.

Indiferent dacă ai văzut ansamblul de la Târgu Jiu sau nu, dacă ești iubitor de artă sau nu, dacă ești virgin în ale lui Brâncuși sau nu, noi zicem că important este să ne cunoaștem, să ne apreciem valorile și să continuăm să facem lucruri de impact în memoria lor. Pentru că doar așa putem crește împreună cât mai sus!

„Trebuie să urci necontenit să urci foarte sus, dacă vrei să poți să vezi foarte departe”